Κροκέτες Μπακαλιάρου με Σκορδαλιά
Είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις ένα από τα πιο νόστιμα εθνικά μας φαγητά;
Για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι must!
Συστατικά
Για τις κροκέτες (περίπου 15) |
Για την σκορδαλιά |
|
|
Εκτέλεση:
Για τις κροκέτες
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλέυρι, το σκόρδο, το κύμινο και το τζίντζερ με ένα κουτάλι.
- Στην συνέχεια, σε ένα μίξερ προσθέτουμε, τον μπακαλιάρο, το αυγό, τα κρεμμύδια, τον ψιλοκομμένο άνηθο/μαιντανό και την μπύρα. Τα χτυπάμε όλα μαζί πολύ καλά.
- Τελευταίο ρίχνουμε το μείγμα που είχαμε στο μπολ σιγά σιγά και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- ! Για πιο γευστικό αποτέλεσμα, σκεπάστε το μπολ και αφήστε το για λίγο στο ψυγείο,, περίπου 30΄.
- Έπειτα ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις κάψει το λάδι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και με ένα κουτάλι, ρίχνουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου στο τηγάνι.
- Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.Εαν χρειαστεί τις αναποδογυρίζουμε ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρα.
- Τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.
Για την σκορδαλιά
- Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό.
- Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.
- Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και τις στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως. ( Εαν δεν σου αρέσει ο πουρές να έχει κομματάκια, πολτοποιείς εντελώς).
- Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
- Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.