Καλέστε μας στο 210 24 77 472
ΕΛ I EN
 

Πως να οργανώσεις σωστά το ψυγείο σου

Πως να οργανώσεις σωστά το ψυγείο σου

Επικρατεί και σε εσένα χάος στο ψυγείο σου;

Όλοι μας συνηθίζουμε να αμελούμε το πως τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και καταλήγουμε να μην ξέρουμε τι έχουμε, με αποτέλεσμα πολλά τρόφιμα να χαλάνε και να πηγαίνουν για πέταμα! Ο τρόπος που τοποθετούμε τα πράγματα και ο τρόπος που τα οργανώνουμε στο ψυγείο καθορίζουν τελικά τη φρεσκάδα και το χρόνο ζωής των τροφίμων μας.  Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε το ψυγείο καθαρό και οργανωμένο. Για να σε βοηθήσουμε να βάλεις μια τάξη, σου έχουμε μερικά χρήσιμα tips. Ας ξεκινήσουμε!

1. Ταξινόμησε τα τρόφιμα σε κάθε ράφι

Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνεις είναι να διαχωρίζεις τα τρόφιμα και να τα ταξινομείς σωστά σε κάθε ράφι.

  • Στο Υψηλότερο Ράφι

Η πιο καλή ιδέα είναι στο πρώτο πάνω ράφι να βάλουμε ό,τι φαγητό έχει περισσέψει και ό,τι πρόκειται να λήξει σύντομα έτσι ώστε, να γνωρίζουμε τι πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Συγκεκριμένα σε αυτό το ράφι θα τοποθετήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. το μεσημεριανό που περίσσεψε, ή προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ μόλις ανοίξουμε ένα προϊόν (πχ μια κονσέρβα) ή όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε το μαγειρεμένο φαγητό να μεταφέρουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο σε δοχείο που σφραγίζεται πολύ καλά, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

  • Στα Ενδιάμεσα Ράφια

Στα ενδιάμεσα ράφια η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή. Οπότε εκεί μπορούμε να φιλοξενήσουμε τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα, βούτυρο, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος κ.ο.κ. Επίσης και διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.

  • Στο Χαμηλότερο Ράφι

Το χαμηλότερο ράφι, αυτό ακριβώς πάνω από τα συρτάρια των φρουτολαχανικών, είναι συνήθως το ψυχρότερο σημείο του ψυγείου. Εκεί είναι καλό να τοποθετούμε το νωπό κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι που χρειάζονται δυνατή συντήρηση. Για αποφυγή μολύνσεων φροντίζουμε πάντα να τα αποθηκεύουμε σε κλειστές συσκευασίες και σακουλάκια ή να τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι το νωπό κρέας και το ψάρι φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες.

  • Στα Συρτάρια του Ψυγείου

Αυτά τα δύο πολύ ευρύχωρα συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου (εάν τα διαθέτεις) προορίζονται από τον κατασκευαστή για τα φρούτα μας και τα λαχανικά. Είναι ένα σημείο με ιδανική θερμοκρασία και ιδανική υγρασία, για να μπορέσουν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό φρέσκα και αναλλοίωτα. Ένα μικρό έξτρα tip εδώ είναι να αποθηκεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ξεχωριστά συρτάρια, καθώς αρκετά φρούτα απελευθερώνουν μια χημική ουσία που βοηθά στην ωρίμανσή τους και η οποία οδηγεί τα λαχανικά στο να σαπίζουν γρηγορότερα.

  • Στην Πόρτα του Ψυγείου

Στο πλάι του ψυγείου, δηλαδή εκεί που βρίσκεται η πόρτα, έχουμε την υψηλότερη θερμοκρασία. Άρα εκεί βάζουμε τρόφιμα που είναι λιγότερο ευπαθή. Μπορούμε να βάλουμε: κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδα, αναψυκτικά ή χυμούς. Επίσης τουρσιά, ελιές αλλά και καφέ ή μπαχαρικά. Οτιδήποτε χρειάζεται δηλαδή ελαφρά ψύξη ή οτιδήποτε θέλουμε να διατηρήσει περισσότερο χρόνο τη γεύση και το άρωμά του.

2. Χρησιμοποίησε τάπερ ή βαζάκια

Το φαγητό που έχει περισσέψει δεν το βάζουμε ποτέ «εκτεθειμένο» γιατί θα μυρίσει όλος ο εσωτερικός χώρος του ψυγείου. Χρησιμοποιούμε τάπερ ή βαζάκια (ανάλογα με το τι τρόφιμο έχουμε) που σφραγίζουν καλά και τα ταξινομούμε. Έτσι θα μπορούμε να βλεπουμε τι έχει περισσέψει και θα κρατήσουμε και το ψυγείο μας καθαρό.

   >  Δοκίμασε τις σακούλες αποθήκευσης τροφίμων κενού αέρος για εξοικονόμηση χώρου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής


3.Προμηθεύσου καλάθια και ειδικά σουπλά

Είναι πολύ βοηθητικό να μπορούμε να διακρίνουμε κάθε τρόφιμο μέσα στο ψυγείο. Οπότε, πέρα από τα τάπερ που είναι απαραίτητα, μπορείς να προμηθευτείς για παράδειγμα, ένα καλάθι για να τοποθετείς τρόφιμα που χρησιμοποιείς συχνά, μία αυγοθήκη για να τοποθετείς τα αυγά σου, καλάθια για τα φρόυτα ή τα λαχανικά σου. Μπορείς επίσης να αγοράσεις ειδικά πλαστικά σουπλά, τα οποία πλένονται και στα οποία θα τοποθετείς τα λαχανικά σου σε όλο το μήκος του ραφιού ώστε να μην τα λερώνεις. Εάν είστε και λίγο παραπάνω της οργάνωσης, μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε ετικέτες και να τις κολλήσετε στα κουτιά σας ώστε να γνωρίζετε πάντα που βρίσκονται τα τροφιμά σας.

4. Τήρησε τον κανόνα FIFO (First In First Out)

Για να μειώσουμε τα τρόφιμα που λήγουν γρήγορα και αυξάνουν τη σπατάλη σε ένα νοικοκυριό, έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον κανόνα “ό,τι μπαίνει πρώτο, καταναλώνεται πρώτο”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ τα τοποθετούμε στο πίσω μέρος του ψυγείου, πίσω από τα παλιά, ώστε τα παλιά να καταναλώνονται πριν τα καινούρια. Τηρώντας αυτόν τον κανόνα θα μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να καταναλώσεις άμεσα και τι έχεις διαθέσιμο για περισσότερο καιρό. 



Μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας

1. Υπερφόρτωση. Αποφεύγουμε να υπερφορτώνουμε το ψυγείο μας με τρόφιμα, γιατί έτσι ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά και μειώνεται η απόδοση της ψύξης. Άρα τα στριμωγμένα τρόφιμα δεν θα μας περιμένουν καλοδιατηρημένα, όταν αποφασίσουμε να τα καταναλώσουμε. Ο ίδιος κανόνας ισχύει φυσικά και για την κατάψυξη.

2. Ομαδοποίηση. Για να είναι ένα ψυγείο λειτουργικό για όλους στο σπίτι ξεχωρίζουμε και τοποθετούμε τα τρόφιμα ανά κατηγορίες σε κάθε ράφι. Εμένα για παράδειγμα με βοηθά να έχω όλα τα τυροκομικά μαζί, όλα τα αλλαντικά μαζί κ.ο.κ. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο δεν χάνουμε χρόνο αναζητώντας το προϊόν που μας ενδιαφέρει.

3. Τοποθέτηση σε τάπερ. Δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα, όπως μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε, σε πιάτα ανοιχτά στο ψυγείο. Πάντα τοποθετούμε σε τάπερ ή φροντίζουμε έστω να είναι καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη. Έτσι δεν μεταφέρονται οσμές ή υγρά από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Γενικά είναι καλύτερο και πιο πρακτικό να βάζουμε όλα τα τρόφιμα σε διάφανα τάπερ ή δοχεία αποθήκευσης παρά να γεμίζουμε τα ράφια με σακούλες και σακουλάκια.

4. Ξεκαθάρισμα. Ανά διαστήματα ελέγχουμε και ξεκαθαρίζουμε το ψυγείο από προϊόντα που ενδεχομένως έχουν λήξει ή από τρόφιμα που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε. Αυτό το ξεκαθάρισμα μάλιστα θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνεται πριν επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Έτσι θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε γρήγορα και σωστά τα καινούρια προϊόντα στο ψυγείο.

5. Καθαρισμός ψυγείου. Το ψυγείο είναι καλό να καθαρίζεται μία φορά κάθε τρεις μήνες. Βγάζουμε όλα τα ράφια και τα πλένουμε, όπως και τον υπόλοιπο χώρο. Για τον τοίχο του ψυγείου, μπορούμε να ανακατέψουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε 1 λίτρο νερό, να βουτήξουμε σε αυτό ένα πανάκι μικροινων και με ελαφριά πίεση να καθαρίσουμε όλο το εσωτερικό του ψυγείου μας. Βακτήρια τέλος!

       > Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του ψυγείου σου

6. Μαγειρική σόδα για φρεσκάδα. Εαν κρατήσουμε λίγη ποσότητα από μαγειρική σόδα ανοιχτή σε ένα κουτί στο δεύτερο ή τρίτο ράφι του ψυγείου θα διατηρήσουμε την φρεσκάδα του. Προσέχουμε να θυμόμαστε περίπου πότε το βάλαμε ώστε να το αλλάζουμε
κάθε δεύτερο ή τρίτο μήνα.

7. Σταθερή ψύξη. Για να εξασφαλίσουμε σταθερή και συνεχή ψύξη ανοιγοκλείνουμε λιγότερες φορές την πόρτα του ψυγείου. Βεβαιωνόμαστε ότι η πόρτα είναι όντως κλειστή και αφήνουμε τα μαγειρεμένα φαγητά να κρυώσουν εντελώς, πριν τα βάλουμε 
στη συντήρηση.


Οργανώνουμε σωστά το ψυγείο μας για να μην έχουμε food waste!

 

Σχετικά Προϊόντα

Βρείτε μας στο Facebook